top of page

Download hier de balans vragenlijst

Hoe staat het er voor met jouw werk-privé balans? 

Ben jij snel overprikkeld? Vind je het moeilijk om grenzen aan te geven? Of ervaar je momenteel veel stress? De kans is dan groot dat jouw werk en privé leven momenteel in disbalans is. Tijd voor jezelf vinden vind je moeilijk. En als je dan die tijd wel vindt heb je het gevoel dat je niet alles uit je werktijd kan halen of heb je geen tijd over om leuke dingen te doen met vrienden en familie.

 

Het vinden en houden van balans is een uitdaging. Je hebt het gevoel nooit tijd te hebben voor jezelf. En voor je het weet zit je in een overdrive en komt werk op 1 en vergeet je je privé leven. In deze situatie merk je dat er meer spanningen zijn. Het is dan tijd om inzichtelijk te maken waar die spanningen vandaan komen. Er zijn  3 aspecten heel belangrijk in het vinden en onderhouden van een goede balans in je leven. Dat zijn werkomstandigheden, privé omstandigheden en hoe jij je op dat moment voelt.

Om er voor te zorgen dat je regelmatig de check kunt doen hoe het er voor staat met jouw balans heb ik een vragenlijst met 21 vragen gemaakt. Verlang jij naar meer balans en ben je op zoek naar inzicht welk aspect wat meer aandacht nodig heeft? Vul dan het formulier in en ontvang direct vragenlijst en 4 tips gratis in je mailbox. 

Hi, ik ben Melanie

…en ik ben coach bij Work to Grow. Ik begeleid jongvolwassenen die onder andere aanlopen tegen aspecten als stress, keuze moeilijkheden, zoektocht naar zichzelf en zich comfortabel voelen in hun baan.

Ik zie vaak gebeuren dat jongvolwassenen die net klaar zijn met hun studie zichzelf een grote druk opleggen dat de eerste volwassen baan direct de droombaan moet zijn. Het zorgt ervoor dat je langer in je baan blijft, want de sociale druk legt je op dat als je snel van baan verwisseld je het werkende leven niet serieus neemt. Je gaat jezelf voorbij lopen, legt de lat hoger, gaat meer van jezelf verwachten en voor dat je het weet kom je elke dag gesloopt uit je werk. Ik ken dit van mijzelf, maar zie het ook veel bij coachees die bij mij komen. Hierdoor weet ik goed welke aspecten belangrijk zijn in deze situatie en die komen dan ook terug in het ebook. 

Voordat ik coach werd heb ik een Post-HBO opleiding gedaan en was ik werkzaam in de commerciële wereld. Ik belandde zelf, tijdens mijn eerste baan, in een burn-out en was mezelf helemaal kwijt. Ik voelde mij langere tijd niet begrepen, eenzaam en liep met veel twijfels over mijzelf en mijn baan rond. De eerste stap die ik zette was het terug vinden van de juiste balans. En die ervaring heb ik gebundeld met wetenschappelijke kennis tot een vragenlijst die jou kan helpen bij het vinden van een fijn werk-privé balans.

Melanie van der Veen - Work to Grow_edited.jpg

Wetenschap en onderbouwing

In 2000 kwamen Edwards en Rothbard met Spillover model die inzicht gaf in hoe de  factoren het werk domein van invloed zijn op het privé domein. In 2013 breidde Bakker en Demerouti dit onderzoek uit met hun Spillover-Crossover model (hieronder weergegeven). Hierin valt te zien dat ook binnen relaties de effecten zichtbaar zijn. Als jij je in je werk niet goed voelt heeft dit een directe werking op jouw privé omgeving en daarmee dat van jouw familie en vrienden. En dezelfde werking heb je als je in je privé niet lekker in je vel zit. 

Work Life Balance (2013).png

Dit model en wetenschappelijke onderzoeken heb ik meegenomen bij het opstellen van de vragenlijst. 

Daarnaast is de opkomst van technologie van grote invloed op de scheidslijn die steeds meer vervaagt. Doordat velen nu op de laptop werken en deze overal gebruikt kan worden is het lastiger om werk ook echt af te sluiten. Want hoe makkelijk pak jij je laptop er thuis nog even bij om dat ene mailtje te beantwoorden? Je hoeft jezelf het niet kwalijk te nemen dat je dit doet, want dit is iets wat door de jaren heen heel gewoon is geworden en deze flexibiliteit wordt tegenwoordig ook vaak verwacht. Des te belangrijker is het geworden dat jij zelf bewust ben van het af kaderen van werk en privé.

Dus mocht je nog twijfelen aan het belang van een goede werk-privé balans? Dan hoop ik bij deze dat ik je inzichten heb gegeven dat het je leven veel leuker, productiever en minder stressvol maakt.

Breng nu jouw balans in kaart!

bottom of page